Minneslunden

På den här sidan himlen finns en plats som kallas Regnbågsbron.
När ett djur som varit särskilt betydelsefull för någon här dör, så kommer det till Regnbågsbron.

Då ett djur, som stått någon av oss särskilt nära i livet, till sist dör, börjar det sin vandring till Regnbågens Bro.
Där bortom, väntar grönskande ängar och böljande kullar på våra älskade vänner, där de kan springa och leka tillsammans. Där finns gott om mat, vatten och solsken som håller våra vänner varma och nöjda.

Alla djur som varit sjuka och gamla blir återställda till hälsa och vigör, de som varit skadade eller handikappade blir friska och starka igen, precis som vi minns dem i våra drömmar från gångna tider. Djuren är glada och nöjda, utom för en liten sak, de saknar alla någon väldigt speciell som de varit tvungna att lämna kvar.
Alla springer och leker tillsammans, men en dag kommer någon av dem att stanna upp och titta i fjärran.
Dess klara ögon är intensiva, kroppen börjar skälva.
Han springer plötsligt ifrån gruppen, flyger över det gröna gräset, hans ben bär honom fortare och fortare. Han har sett dig, och du och din speciella vän möts till slut i en lycklig återförening för att aldrig skiljas igen.
Lyckliga kyssar regnar över ditt ansikte, dina händer smeker på nytt det älskade huvudet, och du ser ännu en gång in i de tillgivna ögonen på ditt djur som så länge varit frånvarande från ditt liv men aldrig från ditt hjärta.
Sen går ni över Regnbågsbron tillsammans, för att aldrig mer skiljas åt...                           

  * ZALLY RS 6855.  * 
 
Född 2010 hos Tina Öberg, Uppsala. Sto, Svartskäck.  98/13,5 cm. GI

          e. Zorry RS 419 (GI) u. Sandra v.d. Pony Heave NL-V 0139204 e. Nick v.d. Waardsedijk NL-S
 
 
   Om...
Zally såg jag på annons i augusti 2011, reagerade över hennes enorma utstrålning och såg att hon är efter Zorry....Efter lite tittande så ringde jag, bara för att höra lite om henne. Det jag hörde föll i min smak så jag köpte henne efter lite velande(och uppmuntran av Carina ;o) sen jag träffat henne. Det har jag inte ångrat än iaf, hon är en snäll ,söt liten sockertopp som är bra hanterad och hon smälte in i flocken direkt.
Det ska bli spännande att följa henne i framtiden och se vad det kan bli av henne.
 
Zorry är ju hennes far och han är en hingst jag gillar, han är premierad på 40 p GI, han har haft 41 p som bäst i utställningsringen, riden och körd. Hennes stam på modersidan vet jag inte så mycket om, den är holländsk och jag har försökt att forska lite men min hollänska är inte den bästa .Det jag fått veta är att hennes mor är visad med 39 p i Sverige, hennes morfar Nick v.d. Waardsedijk, är svartskäck ,95 cm och är livstidsgodkänd med 2dra premier i Holland. Sen finns namn som Asterix v. dorpzicht och Gelder v. Zuylichem i tredje led,och dom är ju ganksa kända .
 
Den 20 okt-12 gjorde Zally och Wilma utställningsdebut, den gick över förväntan och dom slutade som klassvinnare på 87888 = 39p och silver !
 
Den 19 aug-13 åkte vi ner på RIKS i Köping, där visade Wilma henne och slutade på en 4a /8 med raden 88887 = 39 p silver.
Nu som treåring visades hon och erhöll Avelsdiplomet på fina 5*8 = 40p och GI , Wilma var duktig visare.
Zally fick ett abrupt och oväntat slut natten mot söndagen den 15 Juni 2014, Jag hittade henne i skogen och jag lyckades inte få hem henne till stallet, veterinären var upptagen så jag ringde en som kunde avliva henne. Förmodligen var det tarmvred, jag har inte upplevt det tidigare själv men det var värre än kolik.
 
 
      
Zally som 2 åring.
                              

 

   * JENA *

                                                                  * 2006

Jena är Fransk Vädur och min stamkanin kan man säga, två av våra andra kaniner vi haft är hon mor åt.Hon är en lugn o snäll dam som brukar vara lös emellanåt. Men pga av risken att hon skadar sig så brukar jag alltid stänga in henne på kvällarna.Hon har haft några kullar, den första låg hon förmodligen ihjäl...Sen hade jag varit o jobbat , när jag kommer hem talar en lite brydd mamma (min) om att min son,Erik ( då 3 år )hade kastat in Nisse ,Wilmas dvärgvädur, till henne. "synd om henne,hon var såå ensam" hade han sagt..=o) Så resultatet vart ju några ungar. En har vi sparat från den kullen,Skrutte som det finns en bild på nedanför, den svart/vita, han blev tyvärr rävens offer 2010..Hon hade även en kull 2009 som vi sparat en tös, Daisy , som tyvärr blev sjuk så jag fick avliva henne 2010. Jena har en lite rolig grej för sig, kommer det främmande som hon inte känner kan hon bita på skorna ;o) Det fick min svärmors foppa upptäcka..Det märks att hon börjar bli till åren,men hon är då pigg och vääldigt tung, så jag hoppas vi får ha henne ett bra tag till.Vi fick låta henne vandra vidare 26 sept-11, pga av att hon tappade vikt snabbt och jag märkte att hon inte ville äta nå vidare längre.Tack för dom här åren mysstumpan.

         

                                                                    TROLLANS DREAM DOT  

                                                                    Född 2010 hos oss. Sto, svart.

                e. Riccardo v.d. Langenhorst RS 531 (GI) u. Tilia RS 5648 (GI) e. Hormesta Erik Viking RS 226 (ELIT)

                         

                                                     Om...

"Dotty" är vårat första stoföl på stuteriet .(egentligen är det Nelly som var först ut men hon är ju inte våran tjej utan Marie C:s ).Dotty kom till världen 23 Juni runt 22,40 och allt gick smidigt.Hon är en grov oblyg dam som vet vad hon vill...

 
 Hon har en spännande stam med den holländske hingsten Riccardo v.d. Langenhorst som är premierad på 43 p GI han har haft 10a på typ flera ggr ,och har haft 45 p på utställning som bäst .Han är även en kanon bruksponny som både rids och körs,bla så brukar han gå par med Älvåsens Latcho Rs 472.  Mor Tilia kan ni läsa om på avelston hon har avelsdiplom och morfar är den numera avlidne Elithingsten Hormesta Erik Viking, som trots sin korta tid i aveln fått många framgångsrika avkommor.
Dotty kommer att stanna hos oss så får vi se hur det bli i framtiden.
Tyvärr så föddes hon med ett stort underbett som inte ville rätta till sig så jag valde att avliva henne i Maj 2011 iom att hon inte hade några ljusa framtidutsikter och tappade hull när hon slutade dia...
** PRICKEN **
 
                                                                               *1998-2010
 
           
Pricken är våran trotjänare, han har hängt med oss nästan ända från början , och han har säkert hunnit förbruka minst sex av sina liv.Han kommer från kusin Jennies mamma och var kvar i kullen när vi (jag o Marko) följde med Jennie när hon var kattvakt.Vi skulle INTE ha nån mer katt för vi hade en redan, sa Marko STRÄNGT till mig innan ;o) Men tänk att det var han som sa till Jennie att ta hit en kartong så får han följa med hem då...
Sen har han hunnit med massor,kastration med inflammation, fistel i ögonkanalen ut i tandköttet , böld i baken, skadat sig i baken ,ormbett samt suttit i ett träd en 10 dagar o bantat 2,5 kg..
Han är en hederlig bondkatt på ca 4-6 kg beroende på årstid.
Han är också en duktig jägare och har släpat hem allt möjligt till min förtvivlan ibland, ekorrar ,morkullor och en orm en ggn, då var jag lite panikslagen, han tittade på mig som att " va nu då?? lite huggorm är säkert gott.." Han försökte även ta en höna när jag hade dvärgkochin, men då vart det fart på matte så det var bäst o låta bli dom, jisses va ilsken hon vart...Han gillar att sova med en kompis gärna hund,Isa blir lite förnärmad när han kommer på HENNES plats ..Men det är deras problem enligt Pricken o bäddar ner sig tätt bredvid dom..Tyvärr så försvann Pricken den 20/21 september 2010 och har inte visat sig än, jag tror han är död för han har aldrig varit borta så här länge tidigare..Om han inte sitter i ett träd då....
     
Trollans Crow
 
1 juni 2009 - 29 juni 2009
Född 2009 hos oss. Hingst, svart

e. Furunäs Fernando RS 258 u. Äppelbo Honneycrisp e. Plutus v Dorpzicht RS 220Om...

"Kråkan" är ett väldigt efterlängtat föl som var planerat länge innan han blev till iom att jag från början bara var fodervärd åt mamma Crispa. När han väl kom så fick jag vara med på hela fölningen som gick jättesmidigt. Han har från första stund varit en så go och personlig kille, väldigt framåt o nyfiken.Jag är helt bedårad och längtar efter att se vad det blir av honom i framtiden. Han har en gedigen stam, hans far är den mycket förvärvningsäkra Furunäs Fernando som lämnat en mångfald av framgångsrika avkommor genom åren. Hans mor "Crispa" är GI premierad med 42 p och har avelsdiplomet och även SUCH. Morfar är den gedigna elithingsten Plutus v. Dorpzicht.
När han var 9 dygn så började han att "sätta i halsen", jag kontaktade veterinär och fick medicin så han inte skulle få lunginflammation. Tyvärr så fortsatte detta problem och blev bara värre, han slutade tutta och jag fick handmata. Men till slut så rann allt jag matade ur näsan eller så fick han det i lungorna , så den 29 Juni 2009 fick han somna in iom att det inte fanns nåt annat att göra, han tappade vikt och i denna värmebölja som var gick det fort.Förmodligen tror veterinären att han hade hål eller liknande i gommen.

Så tragiskt det känns, min första fölunge som fick sluta alldeles för tidigt...Men jag kommer alltid att minnas honom för den glada, mysiga kille han var och den så otroliga utstrålning han hade från dag ett... Vila i frid mammas lilla Kråka....


Mounsieur´s Omeega

2006-2009
Född 2006 hos Mounsieur´s stuteri. Sto, skäck, 85 cm

e. Borax v. Silbersee RS DE 335350277094 u. Dita v.h Draadrusplein RS 3237 e. Fairy Regent NL-S. 837Om...

Omeega är min 30-årspresent till mig själv. Jag hämtade henne i november 2006 och hon var då 6 månader gammal. Hon är efter den tyvärr döda EU-hingsten Borax v. Silbersee. Han har fått 41 poäng och varit Res BIR 2005. Omeegas moder är AB-premierad.

Omeega har ministam men har tyvärr växt över, så nu är hon en liten standard.
Hon har nu påbörjat sin inkörning som går jättebra, hon gillar att få tänka och vara med. Hon har utvecklats till en mkt självständig tjej som vet vad hon vill. Men ändå så go och charmig.

Tyvärr så ändades hennes liv den 21 juni 2009 pga av benfraktur. Jag hittade henne i hagen på kvällen när jag skulle natta alla och vet inte riktigt hur det gått till men det var inte mycket att göra .Vi kommer att sakna dig och några av dina upptåg. Ha det så bra vännen...

Flöjta RS 5570

1998-2009
Född 1998 svartskäck, 105 cm

e. Stjärngossen RS 210 u. Sonette RS 2575 e. Gletness Rockall RS 155 
  

Om...

Flöjta köpte jag i november 2005. Flöjta är efter den i "travkretsar" välkände A-premierade Stjärngossen som numera är död. Flöjtas mor är ett B-premierat sto. Morfar är den välkände avelsmatadoren Gletness Rockall RS 155 som är ELIT-premierad tack vare sin fantastiska nedärvning.
Flöjta är stambokförd med 88888=40 poäng och G.
Flöjta är en snäll och go häst men dock lite försynt men hon vet ändå vad hon vill. Flöjta är mycket riden och körd. En klippa i alla lägen. Hon är en ponny av det piggare slaget. Flöjta fick sitt första föl 2008 och är så snäll och rar ,bryr sig inte om en annan föle tar sig en slurk från henne med.
Den 30 Mars 2009 har min älskade Flöjta fått vandra vidare iom att hon har haft problem med fång ( troligen belastning ) från och till, i några år nu, den här ggn svarade hon inte på medicineringen .Känns så tungt och tomt...Jag kommer att sakna dig min allra vackraste vän..
Avkommor...

2008 H Trollans Brave Boy e. Johannesbergs Nobel RS 451